October 30th, 2013

BEGINNING ASSEMBLY RECAL FOUNDATION CENTER, BY A-CERO TECH

After a week of rain, on Tuesday finally started fitting the new socio halfway Recal Foundation, designed by A-cero Tech In today’s post we will show you a preview of the image selection assembly, we are ready to share with you in the coming days.

RECAL born 2001, as a non-profit foundation with the goal of helping to return fully into Spanish society those people (and their families) are affected by the disease of addiction to psychoactive substances. The Foundation bases its work understanding abuse and dependence on these substances as a disease, offering a program of assistance to cover the cost of all or part of treatment for people people with limited or no resources.

The RECAL Foundation’s mission is twofold: first, it aims to help people affected by the disease of addiction to achieve abstinence from all psychoactive substances, as well as stop, delay or damage to all revenir problem associated with consumption. For another, it power among the beneficiaries of the program learning a new way of life and face reality. This aspect, combined with regular attendance at self-help groups are considered as the best long-term protection against relapse, and are the basis for maintaining a complete and continuous abstinence from all drugs.

You can collaborate with the Foundation RECAL directly through a donation to the following bank account number: 0065 0250 15 0001009090

Or his website: http://www.fundacionrecal.org/index.php/Contenidos-Recal/Colabora/haz-una-donacion/menu-id-26.html

CENTRO A-CERO TECH DE REINSERCIÓN DE LA FUNDACIÓN RECAL

The architecture studio A-cero, directed by Joaquin Torres & Rafael Llamazares won the competition for the design of this treatment center A-cero Tech support addiction RECAL Foundation, located in the town of Majadahonda in Madrid . Consisting of two volumes, one on ground floor and one on higher ground, for the location of the rooms and the area of activities. The materials used for this project are reinforced concrete panels and black glass.

LOCATION

GENERAL FLOOR, MODULE MODULE ACTIVITIES AND ROOMS

ROOMS MODULE ELEVATIONS

GROUND FLOOR ROOMS MODULE

As previously mentioned, consists of 2 Volumes in ground floor (room and activity area) in which are some areas where it places a 12m2 lounge, porch area – 80m2 terrace, and a distributor of 44m2 . In the rest area at this level are designed 13 rooms of 13m2 plus a laundry with the same dimensions, and upstairs 6 bedrooms with the same surface plus a large distributor. These correspond to the module stays room and 350m2 are distributed.

UPSTAIRS ROOMS MODULE

MÓDULO HABITACIONES VISTA FRONTAL

REAR VIEW ROOMS MODULE

ACTIVITIES MODULE ELEVATIONS

ACTIVITIES MODULE

As for this volume, are distributed more public areas of the treatment facility. Hall, reception, porch + terrace, file, 3 offices (address, psychiatry, therapists), 3 toilets (disabled, ladies and gentlemen), gym, lounge, dining room, kitchen, pantry, garbage, medical, 6 therapy areas, kitchen – office, and 3 conference rooms, all on 335m2 in floor level.

ACTIVITIES MODULE FRONT

ACTIVITIES MODULE REAR

LANDSCAPING

In terms of landscape , include its proximity to the Regional Park of the Cuenca Alta del Manzanares , created in 1985 , is the largest protected natural space area of ​​the Community of Madrid and one of the most ecological value . It is located northwest of the region and extends around the upper reaches of the River Manzanares , over 52,796 hectares , representing approximately 6.6% of the Madrid area . Its main reference municipalities are Manzanares el Real and Hoyo de Manzanares . Unesco declared it a Biosphere Reserve in 1993 .

It sits on the Sierra de Guadarrama , with the exception of the Monte de El Pardo and his appendix East Mount or Soto de Viñuelas . Its most prominent place is the Pedriza , all Europe’s largest granite , being treated for Integral Natural Reserve for hosting scarcely modified ecosystems .

Its altitudinal range , leads to the formation of many ecosystems , among which the high mountains, the oak , the juniper , the brambles , the oaks and wetlands .

PLANT

With the proposed landscaping, is to integrate the urban development within the surrounding landscape. By creating also an outdoor space to support activities to be undertaken at the center.

The project presents a structure for use with educational purpose. It is a space that allows to develop outdoor activities in contact with nature and the environment.

It aims to encourage biodiversity and natural habitats recreate various micro fauna communities, ensuring natural spaces together with enclosures, enabling global habitat preservation of wildlife.

Formally the project is very simple. A wide path around the building , paved jabre , separating the building from the bulk of the plantations. Garden Place is more capacity, designed for viewing the garden and designed for numerous outdoor activities .

Plantation area is separated into two areas. On one hand it raises an aromatic plantation area , adjacent to the building , creating a colorful flowerbed of colors and textures full of aromas to endow a natural environment throughout space. On the other hand , the remaining plantations are located around the perimeter of the plot .

This space consists of a flowery meadow surface emerging different species of trees and shrubs , either isolated or forming groups that provide dynamism to the whole space . Through the layout and planting of plant species are generated different themed areas with their own aesthetic identity , designed to accommodate different functions and uses. This whole area is crossed by a narrow , paved jabre , allowing you to explore all the space and into the various thematic units. This path is defined by a striking metallic element that is transformed into bank in different areas of the garden.

The different areas or subject areas that constitute the garden .

MAIN ENTRY

To the right of the entrance to the foundation aims to create a vegetation composition , which comprises 12 cypresses , considering that the corporate image of the foundation. This group of cypresses arise from a large flowery meadow punctuated by scattered groups of pittosporum .

PRAYER AREA

Following the entrance area, is available almost hidden in a clump of bushes, a flat area paved circular jabre intended for prayer, reflection and contemplation.

BIRDS GARDEN

This space is intended for creating attractive to birds and a suitable environment for observation. A study of local birds with interest to be attracted to the garden, so as to meet adequate vegetation for food and nesting habits. From this study, we chose to include planting vegetation. It proposes the establishment of structures for resting and feeding in order to facilitate the observation of these birds.

WATER GARDEN

It aims to recreate a small lake national, where it can capture and store rainwater. The aim is to recreate a moist environment that lets you install various aquatic and marsh that richness and diversity of the entire garden.

BUTTERFLY GARDEN

This space aims to recreate an attractive place for butterflies, at any stage of your life, egg, larva, pupa and adult. We studied the existing butterfly species in the project area and selected a number of plants in addition to its ornamental power are attractive to butterflies in one of its states.

ADVANCE INSTALLATION IMAGES

In this picture, Joaquin Torres, Recal team and authorities Majadahonda

Recal center industrialized building is larger than A-cero has designed, with an area of ​​about 400 square meters, installed in the field on the foundation in just 10 hours.

The assembly is realizaen two phases. The first and largest is the one that was installed Tuesday: complex administrative areas (areas of therapy, medical offices, dining …) The remaining modules will be installed today as well as the assembly and finishing work in situ.

Posted in A-cero Tech, proyectos. 6 Comments.
Comments
Comment from A-cerocf

Esta quedando muy bien, además de el fin que tiene… Gracias

Comment from Maria Esther Rodríguez Gómez

Es un Proyecto Precioso!! por su estética y el Fin a que se va a dedicar…El diseño me gusta muchísino, Enhorabuena!!!

Comment from JESÚS

Solamente te digo, felicidades y enhorabuena. Grande, muy grande. Generosidad, sensibilidad, dedicación y entrega. Eres único.

Comment from carlos alabe

por favor enviar mas información del Proyecto arquitectónico. Muchas Gracias

Comment from Magia

Mago para empresas, magia corporativa 🙂
https://www.recontramago.com/