August 26th, 2012

A-cero reform for a central building in Madrid! (year 2006)

Today we present a project in 2006, located in Madrid, in the Salamanca district. The decision to publish this entry is due to the interest of one of our regular readers of the blog, Gustavo, who wanted more information about that. The reform was done  externally and internally with a modern design.

The property consists of the main building and the courtyard with other architectural elements. The facades and the stairwell of the main building are protected, so the works allowed were conservation, consolidation, restoration, partial restructuring without removing the other elements, with a partial restructuring that can be a maximum of 50% of the building.

The building has 6 levels (basement, ground floor, 1st floor, 2nd floor, 3rd floor, attic and cover)

INTIALS PLANS

ELEVATIONS

SECTIONS

FLOORS

The rehabilitation works are therefore a precise restructuring, where the pillars remain but where there is a new distribution and improved conditions of habitability.

COURTYARD

COURTYARD PROPOSALS

FINAL RESULT

Regarding the external works its configuration is changed, without affecting the volume. In the refurbishment, the houses are redistributed improving habitability conditions but without changing the morphological characteristics of the building.

INTERIORS

 

Posted in edificios, proyectos, Reformas. 11 Comments.
Comments
Comment from DG Arquitecto

Interesante proyecto de rehabilitación. Saludos!!!

Comment from Gustavo

Muchas gracias por atender la petición. Los lectores no podemos estar mas mimados!! Importante decisión y correcta la de elegir estas vías para engancharnos a vuestra bella arquitectura. De nuevo, enhorabuena. Gracias.

Comment from miquel

Espectacular reforma, sin palabras… Las imágenes hablan por si solas… Salud

Comment from Joaquín Torres

Miquel Gustavo y DG arquitecto gracias….

Comment from Gustavo Bravo

Hola Joaquín, soy Gustavo Bravo, director de Zonaretiro.com

Nos gustaría hacernos eco de este proyecto en nuestro periódico.

¿Podrías ponerme un correo para hacerte unas preguntas sobre su localización y fechas?

[email protected]

Gracias por adelantado.

Un abrazo

Comment from Joaquín Torres

Mi correo es [email protected]

Comment from Joaquín Torres

Gustavo muchas gracias….

Comment from Juan Cayuela

Otro gran trabajo del gran hombre y su equipo en 2006 ya estaban en el futuro. Un abrazo joaquin!!!!!

Comment from IAGO MOSQUERA

Menudo cambio estético le habéis dado al edificio enhorabuena¡¡gran trabajo¡

Saludos,

Comment from Adolfo

Soy un incondicional de A-Cero pero esta vez yo optaría por adecentar lo máximo posible para no perder el aire de corrala madrileña. Mis discrepancias son con la propiedad evidentemente, el proyecto es muy bonito.
Felicidades y buen verano

Comment from Joaquín Torres

Juan muchas gracias ….en mi nombre y en de todo mi equipo.
Iago muchísimas gracias….saludos.
Adolfo yo normalmente en este tipo de edificio prefiero conservar ….pero en este caso concreto el patio era muy “angosto”…..gracias por participar.Un abrazo